Kabakulak Hastalığı

Kabakulak virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyon ve bulaşıcı bir hastalıktır. Öncelikle kulakların altında ve önünde bulunan parotis bezlerini etkiler.

Kabakulak Hastalığı

Kabakulak virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyon ve bulaşıcı bir hastalıktır. Öncelikle kulakların altında ve önünde bulunan parotis bezlerini etkiler. Bazı semptomlar ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve yorgunluktur. Daha sonra enfeksiyon parotis bezlerinden birinin veya ikisinin şişmesine yol açabilir. Genellikle, virüse maruz kalmak herhangi bir semptomla sonuçlanmayabilir. Ağır vakalarda, beynin kaplamasına enfeksiyon, pankreatit, sağırlık ve testis veya yumurtalık şişliği gibi diğer komplikasyonlara neden olabilir.
 
Enfekte olduktan sonra kuluçka süresi 16-18 gündür. Tipik olarak semptomların başlamasından yedi ila on gün sonra çözülür. Salgınlar, kabakulak aşısı 1960'larda ticari olarak kullanılabilir hale gelinceye kadar yaygındı. Bugün itibariyle, kabakulak için bir tedavi yoktur. Kabakulakları uzak tutmanın en iyi yolu çocuklara aşı yaptırmaktır. Çocukların uzun süreli korunma için iki doz almaları gerekir. İlk doz 12-18 ay arasında, ikincisi ise iki ila altı yaş arasındadır.